Keresés


Hírek

Ausztria nyit 2021. május 19-én

 Ez már valami, de még nem az igazi...

 

A turisztikai, kulturális és sportszolgáltatások igénybevételének fő szabálya, hogy a hozzáférést, a „belépőt" a úgynevezett zöld útlevél jelenti.  A zöld passzust oltási igazolással, érvényes negatív teszteredmény birtokában, illetve a betegségből való gyógyulás tényét bizonyító igazolással lehet megszerezni. A zöld igazolványt három szakaszban vezetik be Ausztriában.
 
Az éttermek kül- és beltérre egyaránt megnyithatnak május 19-től, egy asztalnál kültéren 10 felnőtt, míg beltéren 4 felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek ülhetnek. A negyedórás tartózkodást meghaladóan kötelező a vendégek regisztrációja, amely a járványügyi nyomon követést lehetővé teszi. Fogyasztás csak ülve engedélyezett, egyéb helyzetekben az FFP2 maszk viselése kötelező.
 

Május 19-től a határok a külföldiek előtt is megnyitnak, karanténkötelezettséget Ausztria csak a súlyosan fertőzött országok esetében tart fent. A járványügyi szempontból rizikós országcsoportból érkező beutazók számára negatív teszt bemutatása mellett is kötelező lesz a karantén.

 

A május 19-ei újranyitás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében külön szabályozták a belépéskor elfogadható tesztek formáját és érvényességét. Ennek megfelelően a PCR-tesztek 72 óráig, az antigén tesztek 48 óráig, a vorarlberi kedvező tapasztalatok alapján május 19-tól szövetségi szinten is bevezetésre kerülő „digitális önteszt" pedig 24 órás időtartamra lesz érvényes.

Újdonság a "POS-tesztelés" lehetősége. Ha valaki a széles körű és ingyenes tesztelési kínálat mellett sem tudott kellő időben tesztet csináltatni, azok számára a szálláshelyekre, vendéglátóhelyekre való belépés előtt helyben is lesz lehetőség „POS-tesztet" elvégezni. Ezek érvényessége azonban csak az adott helyszínre és csak a rövid tartózkodás (pl. ebéd elfogyasztása) idejére korlátozódik.

 

Az újrakezdés kapcsán szabályozásra kerül továbbá az is, hogy az első oltás három hónapig mentesít a tesztelési kötelezettség alól. A második oltás után ugyanakkor már fél évig, aki pedig a betegségből gyógyultként oltatja magát, úgy kilenc hónapig mentesülhet a tesztelés bonyodalmaitól, ennyi ideig lesz ugyanis érvényes Ausztriában a zöld útlevele.

Az éjszakai kijárási korlátozást május 19-től egész Ausztriában eltörlik, azonban a vendéglátóhelyeken a záróra egységesen 22 óra lesz.

A május 19-ei nyitást követően újabb enyhítések a szabályozásokban – mint például nagyszabású esküvők, tömeges rendezvényeken étel-ital fogyasztás  engedélyezése, az FFP2 maszkviselés kötelezettség eltörlése, stb. – legkorábban július elsejét követően képzelhető el.

 

Forrás: turizmus.com

2021.05.12. 12:32

« Hírek

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ