Keresés


Dráva folyó mentén Ausztriában - kényelmesen

Biztos tipp azok számára (is) akik már végigkerekeztek a Duna mentén, a Dráva Ausztriában gyönyörű, türkiz színű, tiszta vizű és kiváló bicikliút vezet közvetlenül a folyóparton, abszolút a természetben!
Dráva folyó mentén Ausztriában - kényelmesen

Kicsit méltatlanul felejtődik el - a nagy testvér Duna menti kerékpárút mellett - a Dráva folyó ausztriai szakasza Sillian és Lavamünd között, amely különlegesen természetközeli, vadregényes élményt ígér. A gyönyörű karintia tavak között kanyarog a folyó, végig tökéletesen kiépített, kitáblázott és sík kerékpáút vezet a partján, úgy hogy naphosszat tekerhetünk település érintése nélkül, ha úgy akarjuk. Vannak természetesen elágazási lehetőségek is 1-2km közeli településekre. Az első szakasz csupa lejtő, úgy kb 30km hosszan, egészen az első, nagyobb városig Lienzig. A közeli Olaszországból rengeteg család gurul itt lefelé, kiváló a hangulat, a lienzi vasútállomáson százával támaszkodnak az olasz bérkerékpárok, itt adják le őket ugyanis az említett családok, hogy aztán vonattal visszaszállítsák őket Sillianba. A további szakasz is sík, élvezetes, autómentes, több napos családi biciklizést tesz lehetővé. Lavamündből kényelmes kerékpáros transzferbusz biztosítja a feljutást Sillianba, a túra kiindulópontjáig, a napi szakaszokon csomagszállítás fokozza a komfortot, tökéletesen megszervezett minden A-tól Z-ig! 

 

"A Dráva menti kerékpárútra feltétlenül érdemes több napot betervezni. Nemcsak azért, mert a sok mozgást követően több pihenőre van szükségünk, hanem azért is, mert útközben, csaknem minden kanyar után új kulináris csábítás vár ránk. Természetesen a 222 kilométeres utat – amely a karintiai tájon át nyugatról keletre kanyargó Dráva mentén vezet – négy nap alatt is könnyedén megtehetnénk, de akkor szinte mindenről lemaradnánk. 

Kihagynánk például Irschent, a gyógynövényfalut, amely a Felső-Dráva-völgyben, egy napsütötte fennsíkon található. Az egész falu egy rejtett természeti gyöngyszem, amelyet feltétlenül látni és hallani, szagolni és ízlelni kell. Itt szinte mindenre található gyógyír. Térdproblémákkal küszködik? Az irscheiniek erre fekete nadálytőt ajánlanak. A lila virágú növény gyökeréből készült tinktúra segítségével sokkal olajozottabban működik majd a lábunk. Egészségesek a pálinkák is, amelyeket Walter Hereggel fogadójának pincéjében kálmosból, kocsordból és ezüstös cickafarkból főz. A hozzá való gyógynövényeket a környező hegyekből, a 2000 méter magas Kreuzeck-csoport hegyoldalain gyűjti össze. 

A Gailtali-Alpok erdőkkel borított hegyoldalai és markáns sziklafalai között könnyedén tekerhetünk tovább Spittal irányába, ahol egy újabb kísértés csábít hosszabb megállóra. Café Moser névre hallgat a kávézó, amely almás rétessel és különleges fagylalttortával, úgynevezett „Eisreindlinggal” várja a kerékpárosokat. A kávézó a több mint 50 Dráva menti fogadó közé tartozik, amelyek karintiai töltött tésztatáskával, falusi szalonnával és ízletes halételekkel várják a vendégeket. A fogadókban meg is lehet szállni egy-egy éjszakára, itt biztonságos kerékpártárolók és ruhaszárítási lehetőség is rendelkezésre áll. 

A Dráva menti kerékpárúton mindig készen kell állnunk egy kis kitérőre. Például a Faaki-tóhoz, ehhez a varázslatos kis alpesi tóhoz, amely a napsütésben türkiz színben ragyog és ahol gyorsan „tófüggővé” válhatunk. Függőséget okozhat a krémes is vagy az órákon át sütött, porhanyós húsú ünnepi kacsa, amellyel az Egg am Faaker See-ben található Tschebull fogadó már évek óta kényezteti az ínyenceket. Lásson neki bátran! Amit a Tschebullban elfogyasztottunk, azt a Faaki-tó körül tett ráadás körrel le is dolgozhatjuk. 

A Villach felé vezető úton érdemes megfigyelni a tarkabarka, vidám madárijesztőket, amelyek mindenhol fellelhetőek a szántóföldeken. Ha a karintiaiak a földekről beszélnek, egészen biztosan szóba kerül egy ünnep is. Ünnepelni pedig itt nagyon tudnak – egész nyáron át, a szabad ég alatt, a virágokkal borított réteken. 

Ha újra kerékpárra pattanunk és folytatjuk az utunkat a Dráva mentén, akkor Villachba, ebbe a mediterrán hangulatú, bájos kisvárosba juthatunk. Akinek szerencséje van, pont az évente megrendezésre kerülő búcsú alkalmával érkezik (2012. július 29.–augusztus 5.). Micsoda ünnep! A város nyolc napon át egyetlen hatalmas fesztiválhelyszínné változik, ahol alpesi népzene szolgáltatja a talpalávalót. Mielőtt újra kerékpárra szállnánk, feltétlenül meg kell kóstolnunk a „Kirchtagssuppét”, az ünnepi levest. Ez egy normál húsleves, amelyet tejszínnel, fűszerekkel és sok-sok hússal gazdagítanak és amihez a karintiaiak szívesen fogyasztják fahéjas és diós kuglófjukat, a Reindlingot – egy újabb tipikus karintiai ínyencség, amellyel a Dráva menti kerékpárúton tett kirándulás feledhetetlen élménnyé válik. 
A Dráva menti kerékpárutat az ADFC (Allgemeiner deutscher Fahrrad Club/Általános Német Kerékpáros Klub) négy csillaggal jutalmazta!

 

(Forrás: Ausztria.info)

« Hírek, érdekességek...

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ