Keresés


Mallorca a bringás paradicsom

Spanyolországhoz tartozó Baleári szigetcsoport legnagyobb szigete igazi biciklis birodalommá vált az utóbbi években...
Mallorca a bringás paradicsom

Számunkra a tél mindig hosszú. Februárban már figyeljük, mikor adódik egy-egy enyhébb, száraz, napos időszak, amikor kimerészkedhetünk egy kicsit, lefújhatjuk a port a szeretett kétkerekűről. Van azonban tőlünk nem is olyan messze egy biciklis paradicsom, ahol már most indul a kerékpáros szezon!

 Spanyolországhoz tartozó Baleári szigetcsoport legnagyobb szigete igazi biciklis birodalommá vált az utóbbi években. Nekünk elsősorban a tengerparti nyaralások jutnak eszünkbe róla, de Mallorca turisztikai vezetése hamar felismerte a kerékpáros turizmusban rejlő lehetőségeket, amihez nagyban hozzájárul a sziget mediterrán klímája, az egész éven át tartó kellemes hőmérséklet. Európa legnagyobb részén ugyanis sajnos elég rövid a kerékpáros szezon az egész év időszakához viszonyítva, de nem így a spanyol, mediterrán szigetvilágban, ahol gyakorlatilag egész évben lehet biciklizni (talán december, január, július és augusztus kivételével).

Először az országúti versenykerékpárosok fedezték fedezték fel maguknak a szigetet, a folyamatos edzési lehetőségek miatt, edzőtáborokat szerveztek. Kiszolgáló létesítmények, szervizek, üzletek, kölcsönzők létesültek az évi kb. 40000 biciklis kiszolgálásra.

Mára azonban hasonló számban keresik fel a szigetet az élmény kerékpártúrázók is, hiszen a sziget 1250km hosszú úthálózata (ebből 700km a belső területeken vezet, a nemzetközivé vált turista régióktól távol) kiválóan alkalmas erre a műfajra is. Az utak burkolata főleg aszfaltozott, a legtöbb helyen kerékpársávval, néhol szilárdra döngölt, zúzalékos földutakon vezetnek a túraútvonalak hamisítatlan "mallorquin" környezetben, olajfa és mandula ligetek között, tehát az IGAZI Mallorcán. A mellékutak gyér forgalmúak, az autósok hozzászoktak a kerékpáros forgalomhoz és előzékenyek.

 

 

A legpraktikusabb és leglátványosabb útvonalak összeállításáról gyakorlott szervezők gondoskodnak, biztosítva a kerékpártúrákhoz szükséges logisztikai hátteret: szállások, csomagszállítás a szálláshelyek között, hogy ne kelljen egy egész hétre való holmit a kerékpáron cipelni. Az emelkedősebb, hegyvidéki szakaszokon pedig különböző áthidaló transzferlehetőségek állnak rendelkezésre.

A sziget ilyetén megismerésének legkedveltebb formája a 7 napos sziget körtúra, amely során minden nap máshol van a szállás, természetesen a csomagok napi szállításáról a következő szállodába gondoskodnak, sőt a nehezebb szakaszokon buszos transzfer is rendelkezésre áll, ahogy fentebb említettük. Részletes útvonalleírás és térképanyag magától értetődő. Számos lehetőség kínálkozik azonban csillagtúrák formájában is felfedező biciklitúrákra indulni, ilyenkor egy szállodában tartózkodunk huzamosabb ideig és onnan kiindulva, napi túrákat teszünk. A sziget belsejében található ún. finca (vidéki birtok, nyaraló) típusú rusztikus szálláshelyek jó megoldást kínálnak erre.

 

 

 

Mi adja a sziget varázsát a kerékpártúrázás kedvelői számára? A változatos, mediterrán vidék a jó minőségű, nem forgalmas mellékútjaival, a közvetlen tengerparti és belső utak váltakozása, ahol a zajos turista forgalomtól távol beleolvadunk a helyiek életébe? A mediterrán hangulatú ékszerdoboz falvak? A virágtengerrel takart sziget-belső varázsa, amikor a tavaszi és kora nyári hónapokban ameddig a szem ellát virágzik valami; mandula, pipacs, mezei virágok? A kulinárium, élen a kiváló, helyi olívaolajakkal?

Ugye, nem ezek a dolgok jutnak először eszünkbe Mallorca szigetéről? Pedig, pedig... Persze, valamelyik all inclusive szálloda strandján heverészve ezek az élmények nem "jönnek házhoz", de egy szép kerékpáros sziget túra során mindez és még sokkal több meglehetősen intenzíven átélhető!

 

Ajánlott időpont az utazásra: március-június és szeptember-november. Több fapados légitársaság repül Budapestről vagy a szomszédos országok közeli repülőtereiről Mallorcára.

 

Tipp a repülőjárat kereséshez: www.bravofly.hu

 

« Hírek, érdekességek...

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ