Keresés


Olaszország Veneto tartomány

Veneto kerékpáros körutazás

Olaszország leggyorsabban fejlődő régiója a kerékpáros turizmus területén. Művészet, kultúra, kulinárium, Verona, Vicenza, Padua, Velence... kitáblázott távolsági kerékpáros útvonalakra felfűzve...
Olaszország Veneto tartomány

19 századi utazók úgy írtak a régióról, hogy a világ egyik leggazdagabb vidéke gyönyörű fekvésű és építésű városok tekintetében. Ez igaz is, nem véletlenül vált Veneto tartomány Olaszország leglátogatottabb területévé és ezt nem csak a híres "V" betűs városoknak -Velencének, Veronának vagy Vicenzának - köszönheti. Ide tartozik a Garda-tó, a Dolomitok , folyók mint pl. a és az Adige és egészen az Adriáig húzódik.

Valamennyi városa bővelkedik látnivalókban, élmény végigkerekezni vagy sétálni a múlt évszázadok hangulatát idéző arisztokrata villák és birtokok között, megkóstolni a helyi specialitásokat. A változatos természeti környezet, északon a Dolomitokkal kezdődően és délen a Pó-folyó deltavidékével, nemzeti parkok sorával különleges kerékpáros utazásra csábít. Különösen jó hír, hogy a régió 56% síkság - legyünk őszinték, ezt mi kerékpárosok kedveljük. Az olasz szakemberek igyekeztek olyan vonalvezetést biztosítani a távolsági kerékpárút hálózatnak, hogy valóban kevés emelkedővel kell számolni, az ide szervezett túrák az ötös skálán 2-3 fokozatba sorolhatóak.

 

Az ajánlott útvonalak közül kiemelkedőek az Adige, a Brenta és a folyók mentén húzódó kerékpáros útvonalak. Az Adige-folyó vonala régi római kereskedelmi út volt, a Dunát kötötte össze az Adriai-tengerrel (Donauwörth - Velence) , Via Claudia Augusta néven ismert, érinti Bolzanót, a Garda tavat, Veronát és Paduát is. Érdemes ezt a túrát az osztrák-olasz határon kezdeni Nauders-nél, mert onnan, a Reschen hágón már csak lefelé kell gurulni Dél-Tirolon keresztül, Bolzano - Trento - Garda érintésével . Több féle változatban létezik, a rövid verzió a Garda-tóig tart, aztán Veronáig a 7 napos változata, majd az utolsó szakasz Verona-Velence. A szakaszokon kerékpáros transzferbuszok közlekednek, napi csomagszállítás is megoldott, jól működik. Erről még külön is írunk...

 

Talán még izgalmasabbnak ígérkezik a Veneto körtúra kb. 300km hosszan. Jól kiépített és kitáblázott kerékpárutakat, gyér forgalmú mellékutakat és gazdasági utakat veszünk itt igénybe. Aki erre a túrára vállakozik, biztos lehet benne, hogy nem csak a turisták által nagy számban látogatott helyekre jut el, hanem bőrén érzi majd az igazi Olaszországot, ezt szó szerint lehet érteni, hiszen a biciklizésben éppen az a szép, hogy sokkal intenzívebben éljük meg a környezetet, mint pl. autóval. A kört Vicenzánál érdemes kezdeni, majd az óramutató járásával megegyező irányban végigjárni, kényelmesen 7 nap alatt.

 

 

Már Vicenzában  elmúlt századok hangulatba kerül a turista, ahogy az ódon falak körülveszik tereit, szűk utcáit. A város híres szülötte az építész Andrea Palladios, aki már a 16. században építészeti stílust alapított, amely egész Európa építészetét alakította. Az óváros nyílegyenes sétálóutcája az ő nevét viseli.

Északi irányban hagyjuk el a várost, a sok építészeti remek látványa után üdítő a zöldben kerekezni, áthalad az útvonal egy természetvédelmi területen, a Bosco di Duevile vidékén. Hangulatos városkák útközben Sandrigo, amely hal specialitásáról híres, fesztivált is szerveznek tiszteletére, vagy Marostica, ennek főterén egy hatalmas sakktábla nyújt mulattató látványt, főleg amikor élő bábukkal sakkoznak rajta. A Brenta-folyónál, a Dolomitok lábánál elérjük Brassano del Grappa-t, a  Prosecco borvidék központját, innen származik a grappa. Az útvonal átvisz a város emblematikus és muzeális hídján, a, Ponte degli Alpini-n, amely hogy-hogy nem, a már említett építész, Andrea Palladios egyik remekműve. Érdekes tudni, hogy ezen a környéken található néhány híres kerékpáralkatrész márka hazája is, pl a Selle Italia vagy a Campagnolo.

 

 Brassano és Treviso között, Colli Asolani környékén a csodás panorámának némi ára van, néhány emelkedőt kell leküzdeni, de vonattal lerövidíthető ez a szakasz. A városban – természetesen egészen véletlenül – található néhány Palladios által épített villa! Ezután már csak lejtő és síkság kerül az utunkba, megjelennek az olívaültetvények is, nyugodt mellékutakon jutunk be Treviso-ba, amely 2 folyó találkozásánál fekszik és több csatorna szeli részekre.

 

Az útvonal érinti Mestre-t is, nem túl szép, ipari város , de amely Velence "bejárata", a bevezető hídon kerékpárút is van, igaz nem végig, de összességében jól megoldott a kerékpáros forgalom elválasztása. Velence belvárosába nem lehet biciklivel behajtani, itt egy megjelölt helyen le kell tenni a bringákat és gyalogosan lehet várost nézni. Az utat hajóval kell folytatni, irány szomszédos szigetek. A hajóról csodás panoráma tárul a belváros monumentális épületeire, éppen jó tempóban halad ahhoz, hogy ezt megcsodálhassuk. Lido di Venezia a hosszú lagúna- strandjairól híreskb. 12 km hosszan lehet végigbiciklizni a szigetet, arisztokrata villák, paloták,  múzeumok, kaszinó...múlt századi elegancia kíséri utunkat.  Pellestrina , a következő sziget jóval csendesebb, ide már alig látogat át a turista had, nyugodtan lehet biciklizgetni a szűk utcákon, a színes házak között, élvezni a hangulatos ambientét. Chiogga  már újra szárazföld, de a belvárost három hídon keresztül lehet elérni. Nyüzsgő város, illik megnézni a Santa Maria Katedrálist és reggel a halpiacot. Ezzel el is hagyjuk a lagúnák birodalmát és a jó kis sós tengeri levegőt, a további útvonal szárazföldön vezet, széles mezőgazdasági földek között, melyeket csatornarendszer segítségével öntöznek és vesz irányt Padova felé. Érinti a híres gyógyfürdő vidéket, ahol már a régi rómaiak is élvezték a meleg vizek jótékony hatását – Battaglia Terme, Teolo és társai.

Padovába a Battaglia csatorna gátján érjük el, egyenesen az óvárosba vezet az út, gyönyörködtető látvány a sok zöld park, a történelmi sokszínűség és látnivalók tömkelege kínálkozik felfedezésre.

Az utolsó szakasz – vissza Vicenzába, nagyon impozáns, a Bachiglione-csatona mentén vezető kerékpárúton halad, előtérben a Monte Berici dombság üde látványával.

 

Jó minőségű térképanyag, kerékpáros atlasz készült a teljes régióról, német-angol-olasz nyelveken áll rendelkezésre. A napi csomagszállítás áldás, a nagyobb poggyászokat szállodától szállodáig szállítják, elegendő csak egy könnyű oldaltáskával útrakelni, amelyben a napi szükésgleteinket visszük magunkkal.

 

Ajánlott időszak az utazásra: április-június, majd szeptember-október.

 

Ha elcsábult, nézze meg ajánlatunkat!

 

 

« Hírek, érdekességek...

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ