Keresés


Kerékpártúra a Magas Tauern Nemzeti Parkban

Krimml-Passau

Egy biztos tipp azok számára (is), akik már végigbiciklizték Ausztria főbb folyóit és új útvonalat keresnek a minőség jegyében.
Kerékpártúra a Magas Tauern Nemzeti Parkban

Ennél impozánsabban nem is lehetne kezdeni egy élménydús biciklitúrát: Közép-Európa legmagasabb vízesésének lábánál áztatja a hatalmas vízoszlop permete a nulladik kilométerkövét annak a távolsági túraútvonalnak, amely az ausztriai Krimml-ből indul és átvisz Németországba, Passau-ba.

Először a Salzach-folyó mentén kiválóan kiépített, széles és védett kerékpárúton, a Magas Tauern Nemzeti Park területén lehet könnyedén biciklizni, hegyóriásokkal körülvéve. Meg kell pihenni Mittersill-ben, a nemzeti park központjában és Kaprunban vétek kihagyni a néhány éve épült fürdő-wellness komplexumot, építészetileg sem lebecsülendő látnivaló. A háromezresek birodalma ez, kétség kívül, a Kaprun felett magasodó Kitzsteinhorn és Ausztria legmagasabb csúcsa, a Grossglockner szegélyezik itt az völgyet, ahol biciklizünk.

Zell am See, a Zellersee partján hangulatos alpesi városka, exkluzív sétálóutcájával, számos utcára nyíló kávézójával – itt kell kávézni és Apfelstrudel-ezni (almás rétes – nagyon értik az osztrákok a rétessütést, nem véletlenül rétes-ország).

Innen két útvonal közül lehet választani, az egyik megy tovább Taxenbach, Bischofshofen-Salzburg irányába, a másik északnak fordul Lofer-Berchtesgarden-Salzburg felé, a Mozart-városban találkozik újra a két vonalvezetés. Útközben olyan élmények, mint a világ legnagyobb jégbarlangja, vagy Hohenwerfen vára, a Gollinger vízesés és az öreg kelta só-város, Hallein fogadja a kerékpárosokat, utóbbiban még a sóbányába is le lehet ereszkedni (bringa nélkül)!

Salzburg után, rövid időre Németországban járunk - aztán később megint Ausztriában -, a Salzach-, és az Inn-folyók mentén, Felső-Ausztriában.

Braunau Európa rezervátumon át kerekezve 55 kilométeren át csodálhatjuk meg az 5500 hektáros természetvédelmi területet, vadregényes folyópartokon, mellékágak és szigetek között. Érinti az 1000 éves Obernberget, és a barokk Schärdinget, mielőtt a három folyó városába, Passauba ér. Schärdingben a régi kapuk, barokk oromzatok, csöndes utcácskák határozzák meg a városképet, melyhez nagymértékben hozzájárul a széles Inn folyó, a rétek, a mezõk és a Sauwald zöld dombsága.

 

Összességében elmondható, hogy egy nagyon változatos és könnyű túraútvonalról van szó, jó minőségű, aszfaltozott kerékpárutakon, jó kitáblázottsággal, el sem lehet tévedni nagyon még térkép nélkül sem. Kiváló tipp azok számára, akik már megjárták Ausztria főbb folyóit (Duna, Dráva, Mura), szeretik Ausztriát, a minőségi kerékpáros infrastruktúráját, a tipikus osztrák vendéglátást és egy újabb, hasonló túrát keresnek.

A túra végeztével Passauból vonattal vagy kerékpáros transzferbusszal lehet visszajutni Krimmlbe, utóbbira helyfoglalás szükséges, utazási irodák szervezésében működik és szállítja az utasok kerékpárjait is.

Az útvonalon körtúrát is lehet választani, úgy, hogy Zell am See környékén - ahogy fentebb írtuk - kettéágazik az útvonal, az egyik ágon felmegyünk Salzburgig és onnan vissza a másik ágon Zell am See – Krimml útvonalon, ez egy kis Salzburgerland körtúra lényegében.

A teljes útvonal Krimml-Passau 310km, összesen 750m szintkülönbséggel, az említett körtúra Krimml-Zell am See – Salzburg – Zell am See – Krimml kb. 264km, családoknak is ajánlott. Tauernradweg néven ismert Ausztriában.

 

« Hírek, érdekességek...

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ